.

Over de GW dag

De GemeenschappelijkWonenDag is ontstaan vanuit een idee van een lid op de ledenvergadering van de LVCW.
Omdat het een open dag voor alle soorten woongemeenschappen moest worden, is het idee opgepakt door de Federatie GemeenschappelijkWonen (FGW), een samenwerkingsverband tussen de LVCW en de LVGO.
Nadat de FGW in 2014 werd opgeheven zijn de LVCW en de LVGO de GemeenschappelijkWonenDag blijven organiseren, waarbij de LVCW de cocoördinatie doet.

De eerste GemeenschappelijkWonenDag was op zaterdag 16 mei 2009

Het eerste jaar was de dag alleen in Nederland, maar al gauw deden woongemeenschappen in andere landen mee, te beginnen in België in 2010.
Maar ook in het Verenigd Koninkrijk (tot nu toe alleen in 2010), Frankrijk (vanaf 2014), Italië (vanaf 2016) en Finland (tot nu toe alleen 2016).
Vanaf 2016 wordt de dag 'Europees' genoemd. Afhankelijk van het land en de taal met een andere naam.

Om de GemeenschappelijkWonenDag tot een soortgelijke dag als dagen als Dierendag, Vrouwendag, Moederdag en Museumdag te maken, is vanaf de start in Nederland gekozen voor een vaste dag.
Na veel wikken en wegen werd dat de derde zaterdag in mei. Wensen daarbij waren o.a.:

  • in het weekend
  • liever niet op zondag (vanwege famlie-bezoek?)
  • redelijke kans op mooi weer (kijk voor het weer in de loop van het jaar op www.weer.nl)
  • vermijden van feestdagen
  • niet tijdens de grote vakantie
  • niet vlak voor of na grote vakanties (voor veel mensen zonder kinderen een geliefde vakantieperiode)

Uiteindelijk kwamen de LVCW en de LVGO uit op de derde zaterdag van mei, waarmee de GemeenschappelijkWonenDag altijd na de paasdagen en na de paas- en mei-vakantie valt en nog voor de grote vakantie. Af en toe valt de dag in het pinkster-weekend of vlak na hemelvaartsdag.
Het enige alternatief zou oktober zijn geweest, wat vanwege het weer en de al gevorderde herfst als minder aantrekkelijk werd ingeschat.

Inmiddels zijn een flink aantal woongemeenschappen in Nederland gewend de derde zaterdag in mei in hun agenda op te nemen.

Overigens gaat men in de ons omringende landen anders met deze dag om. In België wordt ook de zondag meegepakt. In Frankrijk en Italië is de 'dag' de hele maand mei.

De woongemeenschappen die in eerdere jaren meededen zijn te zien op de kaarten van 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018

De GemeenschappelijkWonenDag wordt - mede door de inspanningen van deelnemende woongemeenschappen - op veel plaasen op  Internet genoemd. Enkele links naar dergelijke vermeldingen zijn hier te vinden.
En verder natuurlijk op de websites, Facebook-pagina's en Tweets van de deelnemende woongemeenschappen zelf.

foto